Controleren van de kozijnen.

De kozijnonderdelen die het meest te lijden hebben onder weersomstandigheden zijn de liggende delen en de delen aan de zonzijde (de zuidkant). Hier komt houtrot en slecht schilderwerk het eerst voor. Herstel dit zo snel mogelijk om erger te voorkomen.

Beglazingskit na laten kijken.

Kit dat tussen het kozijn en het dubbel glas zit heeft ook onderhoud nodig. Dubbel glas raakt sneller lek als er vocht in komt. Een goede kitvoeg (beglazingskit) voorkomt regenwater tussen het kozijn en het glas. Handig dus om die te vervangen als die is verouderd en losgescheurd

Hang- en sluitwerk na laten kijken.

Klemmende ramen en deuren zijn vaak signalen van versleten hang- en sluitwerk. Dat gaat dan hangen. Ook het plaatsen van zwaarder dubbel glas in een te licht raamkozijn kan dit euvel veroorzaken. Vervang versleten hang- en sluitwerk en als het raam te licht is, koop dan een zwaarder exemplaar. 

Kozijnen schoon laten maken met een sopje.

 

Schoon schilderwerk gaat langer mee. Als u de ramen lapt, neemt u de kozijnen gewoon mee. Vergeet niet de ramen even open te doen en ook de sponning van het raam schoon te maken. Vaak vindt hier de meeste ophoping van vuil plaats.

Kijk ook eens op materiaal als u zelf het schilderwerk gaat doen.